Sunday 12 June 2011

Secimin renkleri - Haziran 2011















AKP'nin %49.9'u hic kuskusuz cok buyuk bir basaridir. Oyverenlerin cok buyuk bir kisminin gidisattan memnun olduklarinin bir gostergesidir. Oyverenler yine akliyla degil cebiyle oy vermislerdir. Ve iki gun onceki analizimizde vurguladigimiz uzere bu sene yine GSMH'nin %5 buyumekte olusu gorusune bakilirsa oyverenleri memnun etmektedir.

CHP'nin %25.9'u gecen secimlere gore oy artisi ve milletvekili adedinin artisina ragmen gercek hedefin altindadir. Kilicdaroglu iyi bir kampanya yurutmus ve butun sol destegi almasina ragmen bu oyda kalmistir. Bu oy orani yirmibirinci yuzyil Turkiye'sinin bir gostergesidir.

MHP %13.0'i tutturmus ve yine beklendigi gibi meclise girmistir.

Mecliste AKP'nin 326 koltugunun karsisinda CHP'nin 135, MHP'nin 54 ve bagimsizlarin 35 koltugu olacaktir. Iki gun once yazdigimiz gibi koltuklari azalmis bir AKP'yi mecliste daha da kuvvetli bir muhalefet beklemektedir.

Ama hic kuskusuz AKP ve Erdogan %49.9'un gaziyla onumuzdeki gunlerde daha da agresiflesecek ve kafalarindaki gercek aksiyonlari gerceklestireceklerdir. Mahalle baskisi kuvvetlenecek, turban giyen genc kiz adedi artacak, alkol satilan Anadolu sehri adedi azalacaktir.

Ote yandan Balbay cikacak ve yazacaktir! Silivri'de yattigi 829 gunun hesabini mecliste soracaktir!

Simdilik kisa dusunceler. Devami onumuzdeki gun ve haftalarda.

No comments: