Tuesday 4 November 2008

Barack Hussein Obama















Demokratlarin Baskan adayi olarak secildiginden beri zenci bir Baskani olan ABD’yi ve dunyayi gozumun onune getirmeye calistim.

Son sekiz senede W hukumetinin yanlis vizyonu ve beceriksizlikleri sayesinde ABD’nin yavas yavas dunya gozunde sevilmeyen bir ulkeye donususunu seyrettik. Asiri Amerikan borclanmalarinin ve asiri finansal muhendisliklerin fisekledigi finansal krizle birlikte durum son aylarda ABD orijinli butun kapitalist sistemin bile tekrar sorgulanmasina kadar geldi.

Iki aday da bu yuzden ilk once sadece W olmadiklari icin pozitif bir momentumla kampanyalarini surdurduler. Sene basinda iki adayi ayiran en buyuk unsur belki de Irak konusundaki gorusleri iken bugun kendileri Irak konusunda benzer bir yaklasima girmis olmakla beraber, su anda yasadigimiz finansal kriz ve onu takip edecek olan ekonomik krizden ulkelerini nasil kurtaracaklari oyverenlerin kafasindaki bir numarali soru.

Bugun ABD icin de dunya icin de tarihi bir gun. Gobek adi Hussein olan, zenci ve demokrat bir Baskan dunyanin en onemli ekonomisi ve ulkesinin basina gecmek uzere. Simdiden bu sonucun dusuncesi bile beni de, bircok dunyali gibi, cok heyecanlandiriyor. Tecrubesi az olmasina ragmen ekibiyle cok iyi hazirlandigi ve once Hillary’i sonra da McCain’i yenerek kazanacagi bu secim kampanyasi sonunda yorgunlugunu attiktan sonra canla basla calisacagina inaniyorum. Ayrica, bazi konusmalarinda soylediginin aksine, ulkesini icine kapanik ve defansif bir hale getirecek politikalardan uzak duracagini umid ediyorum.

Hangi Bati Avrupa ulkesinde zenci bir aday mesela Basbakanliga bu kadar yaklasti su ana kadar, onu da sorgulamali. Bazi onyargilarin kirilacagi, aydinlik bir dunya icin cok onemli bir adim.

Ote yandan sadece yuzeysel sembollere de cok guvenmemeli. Turkiye Cumhuriyetinde 1993-1996 yillari arasinda bir kadin Basbakan oldugunu ve kadinlarin bugunku toplumdaki konumuna ne kadar az pozitif etkisi bulundugunu da hatirlatmali.

Yolun acik olsun Barack Hussein Obama.

1 comment:

Anonymous said...

Sayin Magripli,

Basbaskani geciniz bizim ulkemizde ne zaman bir azinlik bakani da geciniz, ust duzey devlet memuru olacak?

Lozan azinliklarindan bahsediyorum tabii ki, pek kalmasada.

Husam