Saturday 21 February 2009

Ateist Otobus, Tolerans, ve Gencler

















Ingiltere'deki unlu 'ateist otobus' reklamlarini gormussunuz ya da duymussunuzdur.

"Buyuk ihtimalle tanri yok. Simdi endiselenmeyi birakin ve hayatin keyfini cikarin."

Din konusunda baskiciligin zitti tolerans denebilir. Ve Ingiltere de dini tolerans konusunda dunyanin en medeni ulkelerinden biri olsa gerek. Bu butun ulkeyi dolasan ateist otobusler bir ornek. Baska bir ornek ise, gecen sene bir 'hangi dine mensupsunuz?' anketine cevaben not edilesi bir yuzdeyle cikan 'Jedi' kategorisinin de bu anketten sonra sanirim artik resmi olarak bir din sayilmasi.

Bu orneklere bakinca, bugunlerde Turkiye nerede, Ingiltere nerede?? Arayi kapatmak bir yana, ara iyice aciliyor.

Bugunku Cumhuriyet'te gordugum, Ingiltere'de yeni kurulan bir ogrenci orgutunden bahseden bir haberi aynen kopyaliyorum:

"...Ulusal Ateist, Hümanist ve Laik Öğrenciler Federasyonu (AHS) adıyla kurulan örgüt, İngiltere’de son dönemde güç kazanan dini örgütlenmelere karşı laikliği desteklemeyi, bilimsel düşünceyi yaymayı ve kampuslarda ateist öğrencilerin sesi olmayı amaçlıyor..."

Yazinin devaminda orgutun 24 yasindaki baskani bayin ve 22 yasindaki halkla iliskiler sorumlusu bayanin goruslerine yer veriliyor.

Iste yine bir dini tolerans ornegi. Ama ustune bir de genc insanlarin aktivizmine, genclerin seslerini yukseltmelerine olan toleransa da bir ornek.

Turkiye'de dini tolerans yerine dini baskiyi politika olarak secenlere oy verenlere ve genclere guc verme gucune sahip olup da bu gucu kendine saklayan guclu buyuklerimize bir ornek olur umarim.

4 comments:

Anonymous said...

Ben de bu otobusleri gordugumde, toleranslarina imrenmedim degil.

Guzel bir post.

Anonymous said...

harika bir sey
insanlari sartlandirmak sacma
kim donmus gittigi yerden ne anlatmis ki yarin icin hazirlik yapasin
gunu yasa keyfine bak
dogru
ayrica ogrenci hareketine de bayildim
baryal

Anonymous said...

Gectigimiz ay Londra'da bir otobus soforune kullanmasi icin uzerinde bu reklam olan bir otobusu tahsis ettiler, adam dini inanclarindan dolayi uzerinde bu reklam olan otobusu kullanmayi reddetti. Bunun uzerine sofore baska bir otobus tahsis ettiler.

mustafa magripli said...

Anonymous...o soforun sesini yukseltebilmesi de guzel, mesela kovulmadan isine devam edip baska bir otobusle problemin cozulmesi de guzel...

MM