Monday 2 March 2009

Resesyon beklenenden agir olacak gibi

Butun dunyayi etkisine alan resesyonun Turkiye'yi belki de bekledigimizden de agir etkileyecegini bugun aciklanan dis ticaret sayilarindan gorebiliyoruz.

Artik AKP'nin ve Basbakan Erdogan'in bizi hamdolsun teget gececegini soyledigi krize belimize kadar battigimiza ve cikmak icin cok ugrasacagimiza kimsenin suphesi olmasin.

Toplam ihracatimiz Ocak ayinda, gecen senenin Ocak ayina gore, tam %25.7 dusmus durumda ($7.9 milyar ihracat).

Bu donemde, imalat sektoru %26.8 dusmus, tarim ve ormancilik sektoru ise %10.5 yukselmis durumda. En buyuk ve dolayisiyla performansinin en onemli oldugu sektorun $7.3 milyar ile imalat oldugunu hatirlatmakta da fayda var.

Avrupa Birligi hala ihracatimizin en onemli alicisi olduguna gore AB musterilerinin tekrar harcamaya baslamalari ve AB'deki resesyonun atlatilma hizi da Turkiye'yi cok alakadar ediyor.

AB'ye ihracatlarimizin Ocak ayinda tam %37.7 dustugunu de not edelim.

2009'un cok zor bir sene olacagini tahmin ediyorduk ama bu kadarini da belki beklemiyorduk. Istihdam icin de, yatirim icin de, kredi icin de, kalkinma icin de cok kotu istatistikler.

Bu seneyi nasil bir kuculme sayisiyla kapatacagimizi kestirebilmek cok guc. Belini dogrultabilmek icin ihracata guvenen tum sektor calisanlarina kolay gelsin diyelim.

2 comments:

BK said...

Resesyon'da Turkiye'de hangi sektorlerde buyume olabilir? Nelere yatirim yapilmali?

N. Demir

mustafa magripli said...

N.Demir, yatirim tavsiyesi vermek uzmanlik alanima girmiyor, ama tarim ve ormancilik sektorunde bazi seyleri dogru yapiyor olmaliyiz ki uluslararasi platformda rekabet gucumuzu korumus ve ihracatimizi arttirmisiz. Ayni sekilde, AB kadar kotu durumda olmayan bazi ihracat pazarlarina yonelmis sektorlere bakmakta fayda olabilir. Son olarak, saglik hizmetleri veya gida gibi defansif yonleri kuvvetli sektorlere bakmak her resesyonda oldugu gibi bu resesyonda da izafi olarak iyi getiri saglayacaktir. Bol sans.

MM

Not: bu blog'un ilk baskisindaki sayilari tekrar www.tuik.gov.tr resmi websitesinden kontrol edip bir-iki ufak degisiklik yaptim. Lutfen not ediniz.