Wednesday 11 March 2009

Bilimin dine yenildigi an















TUBITAK’in aylik dergisinin son sayisinin original baskisinda kapak konusu yaptigi ve icinde 15 sayfa ayirdigi Darwin’in, dusunerek dahil (http://dusunerek.blogspot.com/2009/02/iyi-ki-dogdun-darwin.html) butun dunyada da kutlanan 200. dogumgunu temali yazinin basimindan sonra iptal edilip, editorun TUBITAK’tan kovulup, yerine baska bir yazi ve kapak ile derginin tekrar basilisinin haberini her sagduyulu Turkiye Cumhuriyet vatandasi gibi tarifsiz bir dehset, derin bir korku, ve fevkalade bir endiseyle karsiladim.

Dehsetim tarifsiz zira Katolik Kilisesi dahil butun dunya artik Darwin’e dort kolla sarilirken Turkiye’de hala bu konunun siyasi guclerin elinde bir tabu olmasina inanamiyorum.

Korkum derin zira aydinligi seven bir kisi olarak karanliktan oldum olasi cok korkmusumdur.

Endisem fevkalade zira cocuklarimin Turkiye Cumhuriyeti’nde okula gitmesini istiyorum ama ogretmenlerinin kendilerine ne ogretecegini bilemiyorum.

AKP/Erdogan/Gul ekibinin gecen yazki universite ogretim uyelerinin kendi iradeleriyle sectikleri rektorler yerine bu ekibin titizlikle hazirlanmis kendi sectikleri rektorleri atama operasyonunu da benzer duygularla yasamis ve yazmis, bilimin onemini vurgulamis, Takiyuddin’i anmistik (http://dusunerek.blogspot.com/2008/09/takiyuddin.html).

Takiyuddin’in tersanesini topa tutan Seyhulislamin AKP kiligindaki torunlari ayni kustahligi asirlar gecmis olmasina ragmen Turkiye Cumhuriyeti’nde son genel secimlerde almis olduklari %47 oya guvenerek yapmaya devam ediyorlar.

Karsilarina cikan muhalefet ya Ergenekon adli aciklanamayan bir sacmalik cercevesinde tutuklaniyor (Mustafa Balbay) ya da milyar liralik bir vergi cezasina tabi tutuluyor (Dogan Grubu).

Benim gozumde TUBITAK, bu kadrosu devam ettigi surece, butun sayginligini yitirmistir.

Bilimsel ilerleme isi artik bilimsel arastirmaya-gelistirmeye ozen gosteren ve din kurallari yerine laiklige inanan ozel sektore kalmistir.

Cunku AKP’nin Turkiye Cumhuriyeti hukumeti, bilim ile din arasinda hangi secimi yaptiklari konusunda, secilen rektorler yerine kendi rektorlerini atama operasyonunun ardindan bu TUBITAK skandaliyla artik hicbir soru isareti birakmamislardir.

4 comments:

BK said...

Bilim hicbir zaman dine yenik dusmemistir. Hicbir bilimsel bir sonuc dinden oturu degismemistir. Aksine dinsel dogmalari bilim degistirmistir.

Sayin Magripli, basliginiza katilmiyorum. Bilim dine yenik dusmemistir. Bilim bagnazliga ve allah ile somurenlere yenik dusmustur.

Zamanla durum degisecektir.

mustafa magripli said...

Sayin BK, baslik elbette aslinda soyle olmaliydi:

"Bilimin 21. yuzyil AKP Turkiye'sinde din somurusu ve bagnazliga yenildigi an"

Ama kesinlikle bu yenilgiye ragmen oyunun bittigini ben de dusunmuyorum.

Din bagnazligi bilimsel sonuclarin toplumlarca kabulunu kimi zaman yuzyillar boyu ertelemeyi basarmis, ancak bilim sonunda hep kazanmistir.

Temmenim sizin gibi dusunenlerin de seslerini yukseltmesiyle bu ertelenme sureci sirasinda ulkemizde geri donulmeyecek bir rejim degisikligi yasanmamasidir.

Yorumunuz icin tesekkur ederim.

MM

mustafa magripli said...

Yorum olarak yazinin sonuna ekleyelim: TUBITAK'tan resmi sitesinde sonunda bir aciklama geldi. Onemli kisimlarini asagiya kopyaliyorum:

"TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisinin Mart sayısının hazırlık ve basım aşamasında, tamamen kurum içi süreçlerdeki aksaklıklar ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü ve Yayın Yönetmeninin yetki aşımından kaynaklanan sorunların “Darwin Sansürü” olarak algılanması, hem Kurumumuz hem de bilim camiamız için çok üzücü olmuştur..."

"...Her yıl olduğu gibi, Darwin Yılı olan 2009 yılında da, konu TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisinde detaylı ve yeterli olarak ele alınacaktır. TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisinin bir sayısı bu konuya tahsis edilecektir..."

"...Gelinen bu noktaya farklı anlamlar yükleyerek olayın bilime sansür gibi gösterilmeye çalışılması bilimin önündeki her türlü engelin ortadan kaldırılmasını ve bilimin desteklenmesini temel görev kabul etmiş Kurumumuzu ve çalışanlarını derinden yaralamıştır..."

Pekala. TUBITAK'in bilimin onundeki her turlu engelin kaldirilmasi yolundaki calismalarini ve Darwin'e ayiracagi sayiyi bekleyip gorecegiz.

MM

Anonymous said...

bilimin gucu mutlaka bagnazligi yenecek ve hatta belki din bile kalmayacaktir diye dusunuyorum
tubitak rengini belli etmis ve gorevini yapmıstır ancak ismini degistirmeyi unutmustur
baryal