Thursday 21 May 2009

Fosil Ida















Saatlerimizi dakikalarla, gunlerimizi saatlerle, haftalarimizi gunlerle, aylarimizi haftalarla, senelerimizi aylarla, ve butun omrumuzu senelerle kavramaya alisik insanoglu icin milyon ya da milyar senenin anlamini kavramak elbette ki cok zor.

Ama bize Buyuk Iskender ya da Hititler ya da Cilali Tas Devri ne kadar uzak gelirse gelsin, dunyamizda yasamin yaklasik dort milyar yillik gecmisiyle karsilastirinca insanoglunun butun gecmisi elbette ki dakikalarla anlatilabilir. Sir David Attenborough’nun basyapiti Life on Earth adli belgeselindeki butun dunya tarihini bir gune boldugu acilis sahnesini animsayanlar cikacaktir.

Bu yuzden iki gun once dunya basinina tanitilmis olan ve Almanya'da bulunan ‘Ida’ adli fosilin onemini oturup biraz dikkatli dusunmekte fayda var. Ida 47 milyon yillik, en eski ve en iyi korunmus disi bir primat fosili. 55-50 milyon yil once primatlar, lemurler ve bildigimiz maymunlar olarak ikiye ayrilmaktayken, biraz lemur biraz maymun ozellikleri tasiyan cok onemli bir kanit. Basparmagi, ayak bilegi, sut disleri, tuyleri, tirnaklari, ve midesindeki son yemeginin bile kalintilariyla insanoglunun evriminde bir cok bilim adaminin fosilini aradigi ‘kayip halka.’ Evrime hala ‘teori’ diyenlere, Darwin’in gozlemledikleri ve yazdiklarina inanmayanlara, bu ‘teoriyi’ ispatlama yolunda cok agir bir cevap.

Internetteki cesitli videolarda bilim adamlarinin, Attenborough’nun yuzlerindeki heyecani gormelisiniz.

Bildiginiz gibi, gunumuz dunyasinda bilim yerine dini inanclarin politik ruzgarlarla birlikte tekrar yukseldigi bir devir icindeyiz. Yine bildiginiz gibi, kimi dini kitaplara gore dunyanin tarihi 7,000 senelik, Allah dunyayi 7 gunde yaratti, ve insanoglu evrim ile degil de yaratilis ile dunyaya geldi. Ve yine bildiginiz gibi, bu inanclar Amerika’dan Turkiye’ye bir cok okul kitabinda cocuklarimiza okutuluyor.

Umarim ki Ida bu seneden itibaren basilan butun fen dersi kitaplarinda yerini bulacak ve cocuklarimiza inanclara dayali din ile beraber ispatlara dayali bilim de ogretilecek, cocuklarimiz da beyinlerini kullanarak kendi dogrularini sececekler.

4 comments:

Anonymous said...

Sn. Magripli,

Harika bir yazi daha. Primatlari memeli hayvanlara baglayan bir halka.

Bir seyi de aydinlatmak isterim. Insanlarin maymundan gelip gelmedigi teori olabilir, ama evrimin olup olmadigi bir teori degil bir gercek.

Fossiler bunu butun acikligi ile gosteriyor. Eski taslardan basit canlilarin fosilleri, yeni taslardan daha karmasik canlilarin fossilleri cikiyor.

Atif yaptiginiz Life On Earth'un birinci bolumnde bu da acik secik gosteriliyor.

Nereden alinabileceginin linkini okuuyculariniza gecebilir misiniz?

mustafa magripli said...

dusunceleriniz icin tesekkurler.

hem bilgi edinmek hem de satin alabilmek icin http://www.davidattenborough.co.uk websitesini tavsiye ederim.

iyi izlemeler, iyi dusunmeler...

baryal said...

sayın magripli
cok güzel yazmısınız
kadının erkek kaburgasından yaratıldıgına inanan insanların
bunu anlaması öyle zor ki
bilim cehaleti yenecek
batıda yeniyor
bizde de olur insallah

mustafa magripli said...

basta amerika olmak uzere batida da koktendincilik ve yaratilisa inancin son yillarda politik ruzgarlarla birlikte yukseldigi yerler oldugunu da not etmeli elbette ki