Wednesday 27 May 2009

Turkiye Partisi'nin dusundurdukleri


















Ve Abdullatif Sener sonunda yeni partisi Turkiye Partisi’ni kurdu. Inanci, gorusu ne olursa olsun bir demokrasinin en onemli ihtiyaclarindan biri olan yeni parti kuruluslarini not etmeliyiz. Ustelik de Yozgat Milletvekili Mehmet Yasar Ozturk’un TP’ye katilmasiyla birlikte TBMM’de de temsil edilen bir parti oldu. Kurulusunda yaptigi basin toplantisinda, logosundaki dogusuyla batisi el sikisan Turkiye resmi yanisira eski Basbakan Yardimcisi Sener’in su laflari dikkatimi cekiyor (kaynak: Hurriyet):

“Yeni bir siyaset inşa edeceğiz, gençlerin önünü açacağız, genç bir nüfusa sahip, genç bir parti olarak kurulmuştur... Siyasetin kenarında, köşesinde bırakılan gençlerimizi siyasete davet ediyorum.” (Not: her partinin agza sakiz bir iddia olmasinin yanisira, google’da her turlu arama yapmama ragmen Turkiye Partisi’nin website’sini bulamadim. Genc bir parti? Kendileri Obama’nin veya Kilicdaroglu’nun facebook’ta gencler icin genclerle birlikte yaptiklarindan bihaber sanirim.)

“Kadınlarımızın siyasete katılımını arttıracağız...Kadınlarımızı siyasete davet ediyoruz...Edirne’den Hakkari’ye kadar tüm kadınları siyasi karar süreçlerine ortak olmaya davet ediyorum.” (Not: kuruculari arasinda ve basin toplantisi sonrasi resimlerde cesitli kadinlar var gibi gorunuyor. Sozde kolay ama uygulamada genelde zorlanilan bir konu bu. Umarim basarili olurlar elbette ki.)

“Kamuoyuna arada bir paketler açıklıyorlar. Açıklanan paketlerde ne ekonomiyi bugün için ayağa kaldıracak ne de gelecek için hiçbir güçlü tedbir yok. Sadece kamuoyunu aldatma var. Sadece stoklara ve ithalata dayanan bir önlem paketi açıklıyorlar. Titanik gemisi batarken üst katta mobilyaların yerini değiştirmek demektir bu.” (Not: icerigindense, son cumlesi dikkatimi cekti. Bati dunyasinda sik kullanilan bir terim; ben bir turk politikacisindan ilk defa duyuyorum.)

"Geleneksel siyaset tarzını bir kenara bırakıyoruz, yepyeni bir siyaset tarzını hep birlikte ortaya çıkaracağız...Mevcut partilere bir bakın. Yaptıkları siyaset tarzına bir bakın. Her birinin bu ülkenin insanlarını farklı bir köşeye çekmeye çalıştıklarını görürsünüz...Bu yapının değişmesi için yeni bir siyaset tarzına ihtiyaç var dedik ve Türkiye Partisi’ni bu amaçla kurduk...Biz ayrıştıran, kutuplara çeken bir siyasi parti değiliz. Biz demokratik bir merkez partisiyiz, Türkiye partisiyiz...Siyaset, yargı, üniversiteler, aydınlar, en temel milli meselemizde bile karşılıklı güven sorunu yaşarken bu ülkenin sorunları nasıl çözülecek...Eski siyaset tarzında kavga ve kutuplaşma vardır...Eski siyaset tarzı halksız demokrasi derken biz Türkiye Partisi halksız demokrasiye hayır diyerek ortaya çıkıyoruz...Biz kavgaya, kin ve nefrete taraf değiliz çünkü merkezdeyiz...Kimseyi ötekileştirmeyeceğiz...Tüm farklılıklarımızla tek bir vücut olarak biz olacağız.” (Not: ‘merkez’ noktasi yeterince vurgulanmis. Tabii ki secmenin bu sozlerin coguna karni tok ama yine de partinin kurulus gunu bunlari duymak, en azindan su andaki siyasetin bazi problemlerini vurgulamasi acisindan, faydali olsa gerek.)

“Allah hayırlı ve doğru faydalı işler yapmamızı bizden hep iyilikler sadr olmasını nasip etsin inşallah” (Not: sonucta merkez vurgusu bir yana, AKP’den ayrildiklarini ve direk olarak AKP’den ve muhafazakar kesimlerden oy calmaya niyetleri oldugunu unutmayalim.)

Yerel secimlerdeki sonuclarla birlikte AKP’nin catirdamakta oldugunu artik tum Turkiye goruyor. Ve yeni partilerle, hareketlenmelerle herkes sag oylardan kendine bir pay cikartmaya calisiyor. Demokrat Parti’nin (http://www.dp.org.tr/) yeni baskan olarak agir top Husamettin Cindoruk’u atamasi da, Cindoruk’un gecen hafta merkez/sag birlikteligi namina Anavatan ile birlesme niyetlerini aciklamasi da tesaduf degil. Ne demisti Cindoruk, animsayalim: “Sevgili Anavatanlı kardeşlerimizle geçmişte siyasi karşıtlığımız olsa bile, temelde fikir birliğimizin olduğunu bilerek, çok özen gösteriyorum. Bu birlikteliğin ortaya çıkmasını istiyorum. Geçmişte bu olabilirdi, olmak üzereydi, engeller çıktı, olmadı. Bu sefer engel tanımayacağız. Bu birleşmeyi, tarihi Demokrat Parti etrafında toplayacağız. Çünkü Anavatan Partisi, Demokrat Parti'dir. Bir darbe nedeniyle ayrı düşmüşlerdir. Şimdi hepimiz yeniden küllerimizden doğacağız, beraber olacağız.”

Ne tesaduftur ki bugun de 27 Mayis. Menderes’in Demokrat Partisi’nin on yillik iktidarini bitiren 1960 darbesinin yildonumu.

Aydinlarin hapse atildigi, laiklik karsiti soylem ve eylemlerin doruga ciktigi, azinlik etnik gruplarin baski altinda yasadigi yillar.

AKP Turkiye’sinden bahsetmiyorum, DP Turkiye’sinden bahsediyorum. Ama karistirdiysaniz haklisiniz.

Ileride geriye donup bakinca, 2009-2011 donemi Turk siyasi tarihinin cok hareketli yillari olacak gibi gorunuyor.

1 comment:

baryal said...

AKP nin hallicesi kuruldu
intikam duygularının etkisi ile kuruldu
AKP yi bölsün de
zaten baska bir sey de olamaz