Tuesday 25 August 2009

400 yil once bugun














25 Agustos 1609, Osmanli Imparatorlugu Sokullu’nun vefati sonrasi Duraklama donemine girmis oldugu siralarda, Galile’nin o unlu ilk teleskobunu sundugu gun olarak tarihe gecmis bulunuyor.

Blogumuz dusunerek’te Takiyuddin ve Darwin gibi aklin inanca, bilimin dine ustunlugunu savunanlar hakkinda cok yazi yazdik. Bu onemli gunu de Galile’yi anmadan gecirmem mumkun degil.

Bu noktada Takiyuddin’in Tophane’deki gozlemevinin 1577’de kurulup 1580’de yikilmis oldugunu da hatirlatalim: http://dusunerek.blogspot.com/2008/09/takiyuddin.html.

Hepimizin bildigi gibi Galile'nin teleskobuyla yapmis oldugu gozlemler kendisinden yuz yil kadar once yasayan Kopernik ve Takiyuddin’in teorilerini ve arastirmalarini kuvvetlendirmis ve Katolik Kilisesi’ni cok kizdirma pahasina evrenin dunya degil de gunes etrafinda dondugunu savunmustu. Aynen Osmanli Seyhulislami gibi Katolik Kilisesi kendisini en sonunda inanclara karsi gelmekten suclu bulmus ve hayatinin son on senesini evinde hapis yatarak gecirmisti (bizim Seyhulislam ve Padisahtan daha insaflilarmis hic olmazsa).

Aradan gecen 400 senede bilim evreni cok daha iyi tanimamizi sagladi ve cok sukur kimse artik bu teorileri sorgulamiyor.

Ama kendimize ve cocuklarimiza surekli bilimin ustunlugunu ve bu gibi ornekleri hatirlatmaliyiz. Cunku 21. yuzyilda bile dunyamizda muhafazakar ve inanca dayali kurallar cercevesine geri donmeye calisan ve bunu politik felsefe olarak edinmis onlarca politikaci ve bu politikacilara oy veren milyonlarca insan var.

Hem de cok yakinimizdalar ve cok tehlikeliler.

1 comment:

baryal said...

batı büyük zararlarla bu bagnazlıgı atlatıp aydınlıga dondu
belki kucuk bir grup avrupada ve orta amerikada bilime farklı bakıyor olabilir ama en azından astılar
bizde darwin tartısılıyor hattqa cok daha vahim uyduruk dini inanclar beyinlewre pompalanıyor
mücadele edcegiz