Saturday 25 October 2008

AKP Turkiye'sinin icler acisi hali














Biraz once aldigim habere gore Diyarbakir 1. Sulh Ceza Mahkemesi tarafindan blogger ve blogspot siteleri Turkiye Cumhuriyeti'nde dun, 24 Ekim 2008 tarihinde, kapattirilmis.

blogger ve blogspot biliyorsunuz dunyanin en cok ziyaret edilen sitesi google’in servisleri.

Ayrica dusunerek de biliyorsunuz bir blogspot/blogger sitesi.

Blog yazmak kendi halinde dusunce ozgurlugunun siberuzayda en guzel ornegi.

Blogger’in kendi sitesinden blog’un tarifi soyle:

“Blog kisisel bir gunluktur. Bir konusma platformudur. Ortak calisma alanidir. Politik emprovizasyondur. Son-dakika haber kanalidir. Baglantilarin derlemesidir. Kisisel duygu ve dusuncelerinizdir. Dunyaya mesajlarinizdir.

Blog’unuz siz ne isterseniz odur. Milyonlarca blog var, istediginiz sekillerde ve ebatlarda, ve hicbiri uzerinde herhangi bir kural yok.

En basitinden, blog duzenli yazilan yazilan bir internet sitesi. Okurlar yeni yazdiginiz yazilari en yukarida goruyorlar. Sonra ilgilenirlerse altina yorum yaziyorlar. Veya yazmiyorlar.

Blogger’i baslatigimiz 1999’dan beri, blog’lar interneti yeniden sekillendirdi, politikaya somut katkilarda bulundu, gazeteciligi derinden etkiledi, ve dunyanin her yerinden milyonlarca insanin birbiriyle konusmasini ve seslerini yukseltmesini sagladi.

Ve bize oyle geliyor ki daha isin baslarindayiz.”

Ne yazik ki 21. yuzyil Turkiye’sinde blog’lar uzerinde artik kurallar var, hatta kurallarin en acisi, erisim yasagi kurali var.

blogger dunyanin bir numarali blog servisi oldugu icin dusunerek'imizi burada baslattik. Daha ikinci ayimizi dolduramadan Turkiye’deki okurlara erisimimiz mahkeme karariyla durduruldu!

Belki milyonlarca blog okuru ve yazari Turkiye Cumhuriyeti’nin mahkeme karariyla susturuldu.

Gercekten susturmak istiyorsaniz en iyisi google’i kapattirin, kimse dunyaya erisemesin, hatta en basitinden internete erisim durdurulsun, sadece atv ya da TRT seyredilsin, sadece Sabah ya da Yeni Safak okuyalim.

blogger/blogspot’u kapattiran bu mahkeme kararina tepki cok siddetli ve cok yaygin olmali. Turk ve konudan haberdar yabanci blog yazarlarinin bugun butun enerjilerini buna harcamalari gerekiyor.

Bu arada, RSS Reader teknolojisini kullanarak, istenilen verimde olmasa da, blog'lara hala erisim oldugunu duyuyorum.

Konusmak ve dinlemek isteyen insanlari yasaklarla susturabileceginizi mi saniyorsunuz?

Bastirilan seslerin daha da kuvvetli ve daha da agir bir sekilde er ya da gec ensenizde patlayacagini bilmiyor musunuz?

Iste 2008 yilinda Basbakan Erdogan’in Cumhurbaskani Gul’un ve AKP Turkiye’sinin icler acisi hali.

1 comment:

Anonymous said...

Ben yurtdisindan okuyabiliyorum ama Turkiye'de bir blog yazari arkadasimin bu sabah yazi yazma niyetiyle bilgisayarini acip kendi bloguna erisemeyerek yasadigi soku anlatan mesaji inanilmazdi!