Monday 15 September 2008

Turkiye'nin Isgucu

Birinci ceyrekte %6.7 buyuyen GSMH, ikinci ceyrekte ciddi bir dusus gostererek sadece %1.9 buyudu. Ucuncu ceyrekte toparlanmazsak, artik bir Dogu Avrupa ya da Asya ulkesi gibi degil, bir Bati Avrupa ulkesi gibi buyuyoruz.

Buyumeyi Turkiye'de kimin gerceklestirdigine dair isgucumuzle ilgili Haziran sayilari bugun Turkiye Istatistik Kurumu tarafindan yayimlandi. Ilgimi ceken bazi istatistikleri asagiya not ediyorum:

  • 15 yas ve ustu nufus: 49.9 milyon
  • TUIK'in tanimiyla isgucu: 24.8 milyon
  • Toplam erkeklerde isgucune katilma orani %72.7, kadinlarda %27.1
  • Universite mezunu erkeklerde isgucune katilma orani %84.2, kadinlarda %70.4
  • Istihdam: 22.6 milyon
  • Issiz: 2.2 milyon
  • Toplam issizlik orani: %9
  • Kentlerdeki genc nufusta (15-24 yas arasi) issizlik orani: %20.9
  • Istihdamin %72.6'si erkek, %60.8'i lise alti egitimli, %61.7'si 1-9 kisi arasi calisani olan isyerlerinde calisiyor

Istatistikleri, sayilari herkes okuyabilir. Peki biz dusunerek ne gibi sonuclar cikartabiliriz?

  1. 70 milyonluk bir ulkeyiz ama isgucunun 24.8 milyon, istihdamin 22.6 milyon oldugunu, ote yandan Bati Avrupa'dan bizi farkli kilan en buyuk guclerimizden birinin genc nufusumuz oldugunu, ve 15 yasin altinda 20 milyon kadar bir nufusa sahip oldugumuzu unutmayalim.
  2. GSMH'nin artmasi ile isgucunun artmasi paralel. Kadinlarin toplamda %27.1'inin isgucune katiliyor olmasi carpici bir istatistik. Oysa universite mezunu kadinlarin %70.4'unun isgucune katildigini goruyoruz. Kizlarimiza, ne pahasina olursa olsun, universite egitimi saglamak zorundayiz.
  3. Kentlerdeki genc nufusta (15-24) asagi yukari her bes kisiden biri (%20.9) issiz. Arkadan gelen 15 yasin altindaki 20 milyonluk nufusun da onemli bir kisminin kentlere akacagini dusunmeliyiz. Genclere istihdam saglamanin onemi ortada.
  4. Istihdamin %60.8'i lise alti egitimli. Lise ve universite mezunu insan yetistirmenin degerini hic bir zaman unutmamaliyiz. Her doktora mezuniyet torenine saygi duymaliyiz. Arastirmaci, akilci, aydin bir egitimin yerini hicbir inancin alamayacagini cocuklarimiza dikkatli anlatmaliyiz.
Gungor Uras'in bugunku Milliyet'teki yazisinda benzer istatistiklere verdigi onemi tekrarlayarak bitirelim:

'Bunları bileceğiz ki, bunları izleyeceğiz ki, önümüzü görelim.'

No comments: